Finantare norvegiana de 1,4 milioane de EUR pentru colectarea selectiva

Finantare norvegiana de 1,4 milioane de EUR pentru colectarea selectiva a deseurilor in Romania, un proiect al Total Waste Management

BUCURESTI, 20 mai 2015 - Guvernul norvegian, prin Granturile Norvegiene, a co-finantat cu 1,4 milioane de euro un proiect de colectare a deseurilor reciclabile de la populatie, implementat de Total Waste Management, a carui valoare se ridica la 4 milioane de euro. Parte din grupul de reciclare Green Group, compania Total Waste Management este furnizor integrat de solutii de management al deseurilor. Proiectul consta in dezvoltarea si implementarea unei infrastructuri inteligente de colectare in 25 de orase mari din Romania, cu obiectivul de a prelua anual peste 15,200 de tone de deseuri de ambalaje si echipamente electrice si electronice, care sa ajunga in fabricile de reciclare din tara.

"Norvegia si-a stabilit ca obiectiv de dezvoltare sa devina una dintre cele mai inovative si verzi economii din lume. Optimizarea industriilor existente, incurajarea antreprenoriatului si a investitiilor in eco-inovare, dezvoltarea si implementarea de tehnologii noi, toate acestea sunt cativa din pasii facuti de Norvegia in vederea promovarii unei economii verzi. În linie cu strategiile interne, Norvegia este decisa sa contribuie la optimizarea economiilor altor state europene, cum este si Romania. Dezvoltarea durabila este o preocupare globala. Proiectul prezentat astazi este o initiativa de ultima ora in gestionarea deseurilor in Romania, integrand atat colectarea selectiva a deseurilor, cat si activitati de procesare", a declarat doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei in Romania.

Numite generic SIGUREC, un acronim al expresiei "sigur reciclare", punctele de colectare integreaza patru componente cheie:

• o unitate complet automatizata de recuperare a deseurilor de ambalaje
• o unitate semi-automatizata pentru preluarea echipamentelor electrice si electronice
• o camioneta de transport ce deserveste fiecare punct de colectare
• o unitate pentru compactarea deseurilor

Un software inteligent inregisteaza deseurile introduse si asigura interactivitate cu cei care se implica in colectarea separata. Echipamentele tehnologice au la baza solutii Tomra, compania norvegiana numarul 1 in lume in aparate de colectare automatizate pentru deseuri de ambalaje. Acestea au fost integrate in mod unic alaturi de un sistem propriu de colectare a electronicelor, rezultand astfel un concept de colectare singular in Europa.
Automatizarea procesului si monitorizarea electronica a deseurilor ofera cateva avantaje importante. Sunt furnizate date clare si precise, precum tipul si greutatea deseurilor si se asigura transparenta si trasabilitatea acestora catre fabricile de reciclare.

Un rol important pentru incurajarea oamenilor de a folosi sistemele SIGUREC il joaca parteneriatul cu retailerii, precum Carrefour. Astfel, la depunerea materialelor reciclabile prin SIGUREC, sunt eliberate automat recompense sub forma unor cupoane de reduceri valabile in hipermarket.

Prin acest proiect, vrem sa transmitem doua mesaje importante: faptul ca deseurile au valoare si ca ele ajung sigur la reciclare. Oamenii sunt incurajati sa foloseasca sistemele noastre primind vouchere de reducere la cumparaturi cu valoarea deseurilor aduse, eliberate automat dupa introducerea reciclabilelor in aparate. Voucherul este de fapt garantia ca deseurile au fost inregistrate si vor ajunge pe drumul cel mai scurt in fabricile de reciclare. Cei care nu doresc recompensa, au optiunea de a redirectiona valoarea primita catre o cauza sociala", a declarat Constantin Cristea, General Manager al Total Waste Management.

Pana la ora actuala, au fost instalate 11 puncte de colectare in Bucuresti, Brasov, Sibiu, Oradea, Drobeta Turnu Severin, Iasi, Suceava, Braila, Focsani, Pitesti si Ploiesti, urmand ca pana la finalul anului sa fie instalate restul punctelor de colectare. Prin cele 11 puncte de colectare, au fost recuperate aproximativ 1300 de tone de materiale reciclabile.

Toate materialele colectate sunt transportate in fabricile de reciclare din Romania partenere in proiect, precum Greentech, Romcarbon, Greenweee, Greenlamp, Greenglass Recycling, Vrancart, Ecopaper Zarnesti, AMEP si altii.
Primul proiect de acest tip a fost lansat in 2013 la Buzau, din fonduri private, de catre Green Group, Totodata, grupul a mai implementat in 2014, tot din fonduri private, alte 2 statii de acest tip, la Carrefour Baneasa si Carrefour Vitantis.

Despre programul de finantare

Programul „Inovare Verde in Industria din Romania" face parte din schema de finantare oferita de Norvegia prin Granturile Norvegiene 2009 – 2014 , avand obiectivul de a reduce disparitatile socio-economice in Spatiul Economic European si pentru intarirea relatiilor bilaterale dintre Romania si Norvegia. Obiectivele programului vizeaza cresterea competitivitatii companiilor ce activeaza in industria verde, ecologizarea industriilor existente, dezvoltarea spiritului antreprenorial verde prin inovatie.

Programul este administrat de catre Innovation Norway, cel mai important instrument al Guvernului Norvegian privind dezvoltarea intreprinderilor si a industriei norvegiene.
Mai multe informatii despre program pot fi gasite pe site?ul dedicat programului: www.norwaygrants?greeninnovation.no si pe www.smartrecycling.ro.

Despre Total Waste Management

Total Waste Management este un furnizor important de servicii de management al deseurilor ce opereaza la nivel national. Compania este parte din Green Group, cel mai mare investitor din industria verde din Romania si detinatorul unui important parc integrat de reciclare din Europa.

Platforma logistica pe care o detine Total Waste Management – flota de masini, infrastructura, know-how- ii permit atat colectarea deseurilor reciclabile direct de la populatie, cat si colectarea directa de la clientii industriali sau rezidentiali si trimiterea acestora catre fabricile de reciclare din Romania.

No Comments Yet.

Leave a comment